Det går visst algebra hemma!

Inför nationella proven så hör jag massor med uppgivna repliker omkring mig, typ som: “Men ofta att man använder matten sen efter skolan! Varför måste vi ens kunna det här?”

För mig har det alltid varit viktigt att veta varför vi gör saker, så jag tänkte dela med mig av mitt bästa pepp-tips när du tracklar sånt du ändå inte “kommer behöva” på matten.

  • Tänk på matte som tyngdlyftning för hjärnan. Matematik är träning för hjärnan precis som kondition och styrka för kroppen.
  • När du börjar läsa matematik i lågstadiet räcker det med addition och subtraktion. Precis som med tyngdlyftning måste du öka belastningen successivt för att fortsätta få resultat. Du kan ju inte vara vuxen och fortfarande töja på 3 armhävningar om dagen och förvänta dig magrutor, eller hur? På samma vis kan du inte räkna plus och minus för evigt, utan till slut måste du börja med algebra, geometri och annat för att hjärnan ska fortsätta utmana sig själv. Om du fortsätter att nöta sånt du redan kan så stagnerar hjärnan och så *poff* blir du segtänkt istället för att kläcka nya ideer och göra nya saker.
  • Du använder hela tiden matematiken i vardagen även om du inte tror det! Matematik handlar hela tiden om att lösa ett visst problem med ett visst antal verktyg, och sedan -i din vardag- applicerar du det på andra saker. Så även om du glömmer bort hur man räknade ut en viss formel så kan din hjärna använda precis de verktygen ni installerade under mattetimmarna i skolan (som mjukvara i en dator). Så kom ihåg att uppdatera programvaran regelbudet, m’kay?

calculator-paperclip-pen-office-66862.jpeg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s